گفت و گو با محمد یوسف منظریان از اوز برگزیده رشته «فیلم» در جشنواره فرهنگ شهروندی:

ساخت وبلاگ

 

گفت و گو با محمد یوسف منظریان برگزیده رشته «فیلم» در جشنواره فرهنگ شهروندی:

جشنواره «فرهنگ شهروندی»، در سطح جشنواره های کشوری بود/ شهر «اوز» جزو برترین شهرهای کشور به لحاظ «فرهنگ شهروندی» است

محمدیوسف منظریان کارگردان فیلم کوتاه «ماکت» که از خطه فرهنگ دوست اوز در نخستین جشنواره فرهنگی هنری دانش آموزی «فرهنگ شهروندی» ویژه جنوب استان فارس شرکت کرد و مقام اول جشنواره را در بخش فیلم کوتاه از آن خود ساخت با روابط عمومی این جشنواره گفت و گویی داشته که در ادامه خواهید خوانید:

***

تعریف شما از فرهنگ شهروندی چیست و از نظر شما چه زمینه هایی را در بر می گیرد؟

فرهنگ شهروندی اصطلاحی کلی است که اگر دقیق تر به این عنوان نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که گستره وسیعی را در بر خواهد گرفت. از آن جمله می توان به فرهنگ کنترل مصرف ثروت های عمومی مانند آب و برق، فرهنگ کتاب خوانی و همچنین ضرورت توجه و حفظ میراث های بر جای مانده از گذشتگان اشاره کرد. بنابراین، هر شهروندی باید بر اساس وظیفه اجتماعی خود به این گستره فرهنگی احترام بگذارد.

در شهری که زندگی می کنید تا چه میزان فرهنگ شهروندی رعایت می شود؟

به جرات می توانم بگویم مردم اوز از نظر فرهنگ شهروندی جزو برترین های کشور هستند و دلایل بسیاری نیز در این زمینه وجود دارد. به عنوان نمونه آمار تصادفات در این شهر بسیار کم است. از نظر کتاب و کتابخوانی، امسال اوز در بین ۲۰ شهر کشور، نامزد پایتخت کتاب ایران شده است. همچنین، در زمینه میراث فرهنگی هم کارهای مفیدی نظیر موزه مردم شناسی و خانه قدیمی بهروزیان صورت گرفته است.

چه دلایلی باعث شده شهر اوز در زمینه فرهنگ شهروندی پیشرفت داشته باشد؟

یکی از دلایل مهمی که سبب توسعه اوز شده این است که هم مردم و هم مسئولان این شهر به قوانین احترام می گذارند و نه تنها به حقوق شهروندی خود آگاه هستند بلکه هر کدام در هر مسئولیتی که قرار دارند به وظایف خود عمل می کنند. بنابراین، زمانی که مسئولان خودشان قوانین را رعایت و به آن عمل کنند مردم نیز دنباله رو آنها خواهند بود.

هدف شما از شرکت در نخستین جشنواره «فرهنگ شهروندی» چه بود و از کجا و به چه نحوی با این جشنواره آشنا شدید؟

نحوه آشنایی من با این جشنواره از طریق خانم صدیقی مسئول پژوهش سرای دانش آموزی اوز بود. ایشان به بنده پیام دادند و درخواست کردند که فیلم بسازم یا اگر هم فیلمی ساخته ام به جشنواره بفرستم. من نیز پس از بررسی و به دست آوردن شناخت کلی از جشنواره؛ با توجه به اینکه این جشنواره برای اولین بار در این ابعاد برگزار می شد و یکی از موضوعات آن هم شامل میراث فرهنگی بود فیلم کوتاه «ماکت» را برای جشنواره ارسال کردم.

از چند سالگی شروع به ساخت فیلم کوتاه کردید؟ آیا در این زمینه آموزش هم دیده اید؟

از ۱۲ سالگی فیلم سازی را از طریق تلفن همراه در یکی از اتاق های خانه شروع کردم که اولین ساخته ام در جشنواره استانی «پرسش مهر» ریاست جمهوری رتبه اول و در جشنواره استانی «نوجوان سالم» رتبه دوم را کسب کرد. در همین جشنواره، با یکی از داورانی که خودش نیز فیلم ساز بود آشنا شدم و در کارگاه های ایشان در شیراز شرکت کردم که باعث شد در آن سن کم، فیلم سازی را به صورت اصولی و جدی تری یاد بگیرم و تا الان هم در حدود ۲۰ مقام شهرستانی، استانی و کشوری را به دست آورده ام.

آیا برای ساخت فیلم کوتاه «ماکت» از طرف نهادها و ارگان های شهر حمایتی از شما صورت گرفته است؟

این فیلم با همکاری خانه فرهنگ اوز، نمایندگی فرهنگ و ارشاد اسلامی اوز و موزه مردم شناسی این شهر ساخته شد. برای تصویربرداری هم، موزه به مدت دو روز تعطیل بود. به همین دلیل است که می گویم اوزی ها فرهنگ شهروندی را رعایت می کنند. چون زمانی که فهمیدند من قصد تولید فیلمی در زمینه میراث فرهنگی را دارم، مدیر موزه به طور کامل با ما همکاری کرد و برای تصویربرداری این مکان را در اختیارمان گذاشت. علاوه بر این ها، کودکانی که در فیلم به عنوان بازیگر با لباس محلی «رخت گشاد» حضور داشتند؛ از دانش آموزان آموزشگاه زبان «رسا» بودند که برای تولید فیلم با ما همکاری کردند.

چرا از بین فیلم هایی که ساخته بودید، «ماکت» را به این جشنواره ارسال کردید؟

چون درگیر ساخت فیلم کوتاه «هارمونی» بودم و زمان زیادی برای ارسال اثر به جشنواره نداشتم فیلم «ماکت» را به دلیل اینکه در مورد ضرورت توجه به میراث فرهنگی بود به جشنواره ارسال کردم.

یکی از ابعاد مهم فیلم کوتاه «ماکت» توجه به شاخصه های بومی بود، نظر شما در این باره چیست و چرا این بُعد را به صورت برجسته نشان دادید؟

میراث فرهنگی در اوز به فراموشی سپرده نمی شود. چون هر کسی در خانواده به این موضوع اهمیت می دهد و سعی می کنند در این زمینه آموزش های لازم در خانواده صورت گیرد. از آنجایی که در اوز افراد انگشت شماری هستند که ماکت گچی آب انبارها را می سازند و این حرفه در حال فراموشی است، من این بخش از حوزه میراث فرهنگی را انتخاب کردم. در واقع، می توانستم فیلم «ماکت» را در یک اتاق اداری بسازم اما جذابیت هایی که فضای بومی برای فیلم ساز به وجود می آورد هیچ فضای مدرنی نمی تواند آن حس و حال را فراهم کند. به همین دلیل سعی کردم علاوه بر مکان فیلم، پوشش افراد را نیز به صورت بومی انتخاب کنم.

در حال حاضر، چه فیلم هایی را برای ساخت یا ارسال به جشنواره ها دارید؟

دو فیلم کوتاه «نجس های برانگیخته شده» و «هارمونی» که رویکردی روانشناسانه و اکشن دارند با تیمی از اوز، گراش و لار ساخته شده و قرار است به جشنواره های داخلی و خارجی ارسال شود. علاوه بر این ها در حال تولید مستند «رخت گشاد» با همکاری موزه مردم شناسی اوز هستیم که به محض آماده شدن به جشنواره های داخلی ارسال می شود.

نظر شما در مورد نخستین جشنواره فرهنگی هنری دانش آموزی «فرهنگ شهروندی» ویژه جنوب استان فارس چیست؟

ذهنیتی که در بدو آشنایی با جشنواره داشتم این بود که استقبال چندانی نمی شود اما زمانی که در مراسم اختتامیه شرکت کردم و جمعیت زیاد سالن، حضور چشمگیر دانش آموزان و مسئولین، مهمانان دعوت شده، تعداد قابل توجه آثار ارسال شده و بخش های مختلف جشنواره را دیدم شگفت زده شدم. چون بیشتر شبیه جشنواره های بزرگی بود که در سطح کشوری برگزار می شد.

 

برگزاری چنین جشنواره ای چه اهمیتی دارد و آیا دوست دارید که ادامه داشته باشد؟

این جشنواره در شکوفایی استعداد دانش آموزان و نحوه آشنایی شان با حقوق و فرهنگ شهروندی نقش مهمی دارد. من در بیشتر جشنواره های دانش آموزی استانی و کشوری شرکت کرده ام اما وجه تمایز این جشنواره با سایر جشنواره ها این است که برای دانش آموزان از چندین ماه پیش کارگاه های آموزشی برگزار و آن ها را با اصول هنری آشنا می کرد تا دفعه بعد برای دیگر جشنواره ها نیز آماده باشند.

ستاره های اوز...
ما را در سایت ستاره های اوز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جمشید رضایی ewazstar بازدید : 319 تاريخ : شنبه 12 اسفند 1396 ساعت: 18:54